Edit Content

Del dine tatoverings visjoner med oss.
Sammen gjør vi de virkelige!

Våre kreative og talentfulle artister hjelper deg gjennom hele prosessen.
Fra ide og designutvikling til ferdig tatovering.

Graviditet og amming

GRAVIDITET

Det er gjort lite forskning på tatovering og graviditet, men det anbefales å avstå fra å tatovere gravide. Det vil alltid være en fare for infeksjon ved tatovering og enhver infeksjon kan påvirke fosteret og dermed være en risiko.

Som gravid er evnen til å bekjempe infeksjoner dårligere. Hvis en kunde som er gravid får en infeksjon i tatoveringen bør hun kanskje ta antibiotika, men under svangerskap bør man unngå “unødvendige” medisiner, antibiotika inkludert.

Kvaliteten og innholdet på farger bør være i henhold til forskrift da dette kan ha noe å si for risikoen hvis man skulle få en allergi e.l. Særlig er det første trimesteret en kritisk fase i fosterets utvikling, og enhver unødvendig eksponering for kjemiske stoffer bør unngås. Visse farger som ikke er godkjent for bruk i hud kan vise seg å være skadelig for barnets utvikling. For eksempel kan for mye PAH i fargene føre til en lavere kroppsvekt for barnet.

Det er derfor viktig å følge fargeforskriften. Fosteret kan reagere på mors smerte og det er sannsynlig at det kan bli stresset av det. Det kan også føre til for tidlig fødsel i noen tilfeller. Blodsmitte er alltid en fare. HIV kan smitte barnet ved fødsel eller via brystmelk. Hepatitt kan smitte ved fødsel eller via sprukne brystvorter.

Vann i kroppen, som er et vanlig problem under svangerskapet, kan ha en uventet effekt på tatoveringen.

Tatoveringer som er gjort før man blir gravid vil ikke påvirke fosteret eller utgjøre noen spesiell risiko under svangerskapet. Men kroppen endres under graviditeten og dermed kan også tatoveringen endre seg. Strekkmerker kan ødelegge tatoveringen. Hvis en kunde har tatovert seg mens hun er gravid og tatoveringen ikke har grodd før nedkomst, kan man risikere at anestesiologen ikke vil gi epidural for å forhindre risikoen for infeksjon.

graviditet tatovering

EPIDURAL

Det er fullt mulig å få en epidural-/spinalbedøvelse selv om man har tatovert nederste del av ryggen. Det er dog ikke anbefalt å stikke igjennom en tatovering da man risikerer at nålen får med seg fargestoffer inn i epidural-/spinalrommet. Stort sett er ikke tatoveringene så heldekkende at man må gå gjennom tatoveringen, men dersom de er; så lager man et lite snitt i huden før nålen settes inn og dermed unngår man å få med seg de fargestoffene videre innover, men man risikerer å få et arr i huden som kan endre tatoveringen.

I forbindelse med fødsel og behov for epidural-/spinalbedøvelse stikker man i midtlinjen i nedre del av ryggen. Trekk en linje mellom høyre og venstre hoftekam. Der den krysser ryggraden, et par cm nedover og 5 cm oppover er området bedøvelsen blir satt i, så hvis du vil planlegge for kunden kan du unngå dette området.

AMMING

Det finnes ingen forskning som tilsier at det er noe problem å ta en tatovering når man ammer, men så er det heller ikke gjort mye undersøkelser på dette. Generelt kan man si at det også kommer an på barnets alder (ta høyde for tidlig fødte, regnet ut fra termin) Når det gjelder alkohol for eksempel, så sier man at en ikke skal drikke i det hele tatt de første seks ukene etter fødsel. Ved tatovering er det en risiko for høyt adrenalin-nivå som man vet hemmer melkeutdrivningsrefleksen. Hvis kunden skulle få en infeksjon bør hun ikke ta antibiotika som kan gå videre til barnet. En infeksjon kan føre til at man må ta en midlertidig stopp i ammingen. Får man en allergisk reaksjon av fargene og må ta medisiner som kan påvirke barnet. Fargen vil ikke blande seg med brystmelk da molekylene i fargene er for store til å forurense brystmelken.

Ideelt sett, bør man vente til babyen er eldre enn et år, og ikke helt avhengig av morsmelk.

Sjekk ut

Relaterte artikler

tattoo stavanger tatovering stavanger inspirit tattoo

Bedøvelse

En tatoverings prosess kan være langvarig og smertefull, og det...

Les mer